Een behandeling begint met het uitgebreid doornemen van het intakeformulier. Zo brengen we je voorgeschiedenis in kaart en de mogelijke aandachtspunten, kijken we naar mogelijke verbanden met andere klachten of levensstijl en krijg je uitleg over de behandeling zelf. Na de behandeling krijg je eenvoudige technieken en advies mee waarme je thuis je borstgezondheid kan bevorderen.
Beschik je over de uitslag van een thermografie of mammografie breng deze dan mee.
Hoe ziet een BWB er uit?
Door te werken met hele zachte rek- en reflextechnieken wordt er een prikkel tot ontspanning van het weefsel gegeven. De behandeling start met het ontspannen van de rug en het tot rust brengen van het hoofd. Vervolgens wordt het bovenlichaam rondom de borsten, met dezelfde zachte technieken behandeld. Pas daarna wordt er aan de borsten gewerkt, deze zijn dan al veel meer ontspannen. Het borstweefsel wordt handmatig onderzocht naar verhardingen, pijnlijke plekken of oneffenheden. Het weefsel wordt zacht behandeld waarbij in vrijwel alle gevallen een verzachting optreedt in het weefsel.
Wanneer wordt een BWB afgeraden?
- Als je koorts hebt, je je uitgeput voelt, neem bij twijfel contact met mij op.
- Als je (borst)kanker hebt en nog in behandeling bent. Neem contact op over wat er wel mogelijk is zoals energetisch behandelen
- Als je (net) zwanger bent. Omdat er tijdens de behandeling afvalstoffen vrijkomen wordt een behandeling niet eerder dan vanaf de 4e maand zwangerschap geadviseerd. De behandelingen zijn wel aan te bevelen vóór de zwangerschap. Door de behandeling van het borstweefsel kunnen de borsten vast vrij gemaakt worden en met minder spanning groeien tijdens de zwangerschap, ook is de conditie dan optimaal voor de melkproductie
Is de behandeling veilig?
De behandeling is veilig als je je aan de volgende spelregel houdt:
Maak je je zorgen? Voel je een knobbeltje? Voelt het niet goed aan?… Ga dan altijd eerst langs je huisarts. Die bekijkt of het nodig is om een echo of mammografie te maken, of verwijst je door naar een specialist.
In alle andere gevallen kun je gerust aan de behandeling beginnen. Het doel van de behandeling is natuurlijk juist om je klachten te verminderen en toekomstige klachten zoveel mogelijk te voorkomen.
Is de behandeling pijnlijk?
De behandeling is zacht van aard en in de meeste gevallen pijnloos. Tijdens de behandeling kunnen gevoelige plekken wel reageren, in samenspraak wordt de intensiteit van werken dan onmiddellijk bijgesteld naar nog zachter behandelen. Je krijgt zelf de regie! Er wordt niet behandeld als jij dat niet wilt.
Wat als mijn klachten verergeren?
Soms krijg je na de behandeling een reactie. Dit kan zich uiten in vermoeidheid, transpiratie, hoofdpijn en duizeligheid, heel zelden is er sprake van een tijdelijke toename van pijn. Plan rust in na een behandeling, het lichaam heeft tijd nodig voor herstel en zoekt naar een nieuwe balans. Genoeg (warm of lauw) water drinken helpt om vrijgekomen afbraakproducten af te voeren. Bij twijfel of ter geruststelling mag je altijd contact opnemen!
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Hoeveel behandelingen je precies nodig hebt, hangt af van de conditie en grootte van je borsten. De meeste cliënten hebben aan 3 behandelingen voldoende. Sommige cliënten hebben echter meer behandelingen nodig. Vrouwen die borstoperaties hebben ondergaan hebben vaak ook littekenbehandeling nodig en om die reden soms wat extra behandelingen.
Hoeveel tijd zit er tussen de behandelingen?
Gemiddeld genomen een periode van 3 à 4 weken, in deze tijd krijgt het lichaam de gelegenheid om te herstellen en er thuis tijd besteed worden aan de meegegeven adviezen en oefeningen. Meestal is een serie van 3 behandelingen voldoende, maar het kan voorkomen dat er meer behandelingen nodig zijn b.v. als er ook littekenweefsel behandeld wordt. Bij sommige langdurig bestaande klachten wordt geadviseerd 2 à 3 keer per jaar terug te komen om het borstweefsel soepel te houden. Afhankelijk van je levensstijl, de hoeveelheid stress en je werk(houding) en wat je zelf aan borstzorg doet, is het aan te bevelen om 1 of 2 x per jaar een borstweefselbehandeling te ondergaan. Iedere vrouw is uniek en daarom worden het aantal afspraken en de frequentie daarvan in samenspraak gepland.