De VLOW® behandeling

Een behandeling begint met het uitgebreid doornemen van het intakeformulier. Zo brengen we je voorgeschiedenis in kaart en de mogelijke aandachtspunten. Beschik je over de uitslag van een thermografie of mammografie breng deze dan mee.

Wat?
VLOW® staat voort: Veno Lymfatische Optimalisatie van het Weefsel. Het is een speciale weefselbehandeltechniek, gericht op het verminderen van gelokaliseerde borstklachten en is gebaseerd op het natuurgeneeskundige principe van ‘Panta Rhei’: Daar waar de doorbloeding optimaal verloopt, kan geen ziekte ontstaan’. De VLOW®-techniek maakt gebruik van gespecialiseerde weefselbehandeltechnieken, die zich al meer dan 100 jaar in de natuurgeneeskunde bewezen hebben. Deze technieken zijn door Lifestream Amsterdam speciaal voor het borstweefsel doorontwikkeld en verfijnd tot de VLOW®-technieken.

Hoe?
De behandeling zelf begint met het rustig stretchen van de huid/bindweefsel van je bovenlichaam, dit ontspant de spieren die eronder liggen. Hierna wordt het borstweefsel handmatig onderzocht naar verhardingen, pijnlijke plekken of oneffenheden. Deze probleemzones worden vervolgens genoteerd en geëvalueerd wat betreft hardheid, mobiliteit, structuur, locatie en gevoeligheid. Dit bepaalt de behandelbaarheid van de zone en geeft aan hoe en hoeveel er behandeld moet worden. Vervolgens worden de verhardingen behandeld en wordt het borstweefsel weer elastisch.

Wanneer geen behandeling?
Omdat er tijdens de behandeling afvalstoffen vrijkomen zijn de behandelingen niet aan te bevelen tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. De behandelingen zijn echter juist extra aan te bevelen vóór de zwangerschap. Door de reinigende werking van de behandelingen wordt voorkomen dat je baby tijdens het geven van de borstvoeding de in het borstweefsel opgeslagen afvalstoffen binnenkrijgt. Tevens wordt door de verbeterde doorbloeding in het borstweefsel de melkproductie geoptimaliseerd.

Is de behandeling veilig?
De behandeling is veilig als je je aan de volgende spelregel houdt: Maak je je zorgen? Voel je een knobbeltje? Voelt het niet goed aan?… Ga dan altijd eerst langs je huisarts. Die bekijkt of het nodig is om een echo of mammografie te maken, of verwijst je door naar een specialist. Je kan ook een thermografie laten maken

In alle andere gevallen kun je gerust aan de behandeling beginnen. Het doel van de behandeling is natuurlijk juist om je klachten te verminderen en toekomstige klachten zoveel mogelijk te voorkomen. De therapie is manueel en beproefd.

Is de behandeling gevoelig?
De behandeling is pijnloos als je borsten volledig gezond en ontstekingsvrij zijn. Zijn er wel ontstekingen en veel afvalstoffen, dan is de behandeling gevoeliger. Je krijgt zelf de regie: Ik vraag naar een pijncijfer tussen de 1-10 bij elke gevoeligheid die je tegenkomt jij voelt dit zelf het beste! Er wordt nooit behandeld boven het pijncijfer 7 of indien je aangeeft dat jij het niet wilt.
Een gevoelige behandeling is overigens een teken dat de behandeling extra nuttig voor je is. Je voorkomt zo dat de klachten zich verder ontwikkelen.

Wat als mijn klachten verergeren?
Na de behandeling worden afvalstoffen in het lichaam afgevoerd en kan de pijn in het borstgebied tijdelijk verergeren. Dit kan gepaard gaan met vermoeidheid, transpiratie, hoofdpijn en duizeligheid. Dit betekent dat de behandeling goed werkt: wat vast zat gaat opnieuw stromen, het lichaam zoekt opnieuw haar balans en afvalstoffen worden afgevoerd. Veel (warm of lauw) water drinken is daarom belangrijk.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Hoeveel behandelingen je precies nodig hebt, hangt af van de conditie en grootte van je borsten. De meeste cliënten hebben aan 3 behandelingen voldoende. Sommige cliënten hebben echter meer behandelingen nodig.

Hoeveel tijd zit er tussen de behandelingen?
Gebleken is dat de behandelingen het meeste effect hebben als er tussen de behandelingen een periode zit van 3 à 4 weken. Bij sommige langdurig bestaande klachten wordt geadviseerd 2 à 3 keer per jaar terug te komen om het borstweefsel soepel te houden. In alle andere gevallen is het raadzaam om jaarlijks een afspraak te maken voor een goede doorbloeding van het borstweefsel.

Wat als ik een klacht heb?
Lifestream hanteert een klachtenprocedure die je hier kan vinden.